Jauns pētījums liks cilvēkiem padomāt divreiz pirms uzņemt zivju eļļas kapsulas vai ēst zivis ar šādu domu. American Journal of Epidemiology ziņo, ka vīrieši ar augstu DHA līmeni, vienu no omega-3 taukskābēm, atrodamu zivju eļļā, ir pakļauti palielinātam prostatas vēža riskam. Pētnieki no Sietlas Fred Hutchinson Vēža izpētes centra izpētīja 3461 prostatas vēža prevencijas pētījuma dalībnieku datus un atklāja, ka to vīriešu vidū, kuriem asinīs bija vislielākais DHA līmenis bija divas ar pusi reizes lielāka saslimstība ar agresīvu prostatas vēža formu. Tādi paši rezultāti tika atklāti European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study- ka vīriešiem ar augstākajiem omega-3 līmeņiem bija visaugstākais prostatas vēža risks. Daudzos nesenos pētījumos zivju eļļa nav tikusi galā ar to, kas ir solīts tās mārketingā. It īpaši, tās palīdzībā sirds slimniekiem,tā nenovērš Alcheimera slimību, nepasargā no depresijas, un kā ir vismaz līdz šim atklāts- nepadara bērnus gudrākus. 2005. gadā a Journal of the American Medical Association ziņojumā bija noradīts, ka zivju eļļa var patiesībā dažiem pacientiem palielināt sirds aritmiju. Tajā pat gadā JAMA ziņoja, ka zivju eļļa nedarbojas kā prevencijas līdzeklis pret vēzi. Nākošajā gadā the British Medical Journal ziņoja, ka omega-3 taukskābēm nedod labumu sirds veselībai. Ap 4000 sirdslēkmju pacientiem netika novērotas nekādas atšķirības starp tiem, kas lietoja omega-3 piedevas un tiem, kuri lietoja placebo. Šis slēdziens tika atkārtots 2009, kad pētnieki atklāja, ka zivju lietošana nesamazina sirdskaites risku. Tad 2010, the New England Journal of Medicine analogi ziņoja drūmus rezultātus par pacientiem, kuriem tika dotas omega-3 tauksābes papildus standarta zāļu terapijai. Šiem pacientiem nebija nekādu kardiovaskulāru problēmu samazinājuma. Pārsteidzoši ir tas, ka Harvarda sasaistīja zivis un omega-3 taukus ar 2 tipa diabētu. Sekojot 195204 pieaugušo vecumā no 14-18 gadiem veselības stāvoklim, pētnieki 2009. gadā ziņoja, ka tie ir atklājuši, ka jo vairāk zivju vai garo ķēžu omega-3 taukskābes dalībnieki ir lietojuši, jo augstāks ir diabēta attīstības risks. Tikmēr, zivju eļļas ražotāji visas cerības vērsa uz smadzeņu funkciju. Varbūt zivju eļļa padarīs jūs gudrākus, tie apgalvoja. Bet pirms 2 gadiem pētnieki arī šīs cerības sagrāva. 867 cilvēkiem gados randomi tika nozīmēta zivju eļļas piedeva vai placebo. Pēc divu gadu ilgas piedevu lietošanas šie pieaugušie neuzrādīja pilnīgi nekādus uzlabojumus reakcijas laika, telpiskās atmiņas un apstrādes ātruma mērīšanas testos. Vēlāk JAMA ziņojums uzrādīja, ka omega-3 piedevas nepalēnina garīgo spēju zudumu Alcheimera slimības pacientiem. Arī no cita vecuma spektra gala raugoties- bērni tāpat negūst nekādu labumu. JAMA ziņojumā norādīts, ka zivju eļļas lietošana grūtniecības laikā neuzlabo bērna kognitīvo attīstību. Šajos ziņojumos, zivju eļļa sāk izskatīties pēc šarlatānisma. Jaunākie pētījumi saista augstus DHA līmeņus asinīs ar vēzi un dod papildus argumentu, kāpēc jāpārstāj lietot zivis un zivju eļļas piedevas. Ja jūs interesē atsauksmes uz minētajiem pētījumiem, tad te tie būs: Brasky TM, Till C, White E, et al. Serum phospholipid fatty acids and prostate cancer risk: results from the Prostate Cancer Prevention Trial. Am J Epidemiol. Published ahead of print April 24, 2011. doi: 10.1093/aje/kwr027. Raitt MH, Connor WE, Morris C, et al. Fish oil supplementation and risk of ventricular tachycardia and ventricular fibrillation in patients with implantable defibrillators: a randomized controlled trial. JAMA. 2005;293:2884-2891. MacLean CH, Newberry SJ, Mojica WA, et al. Effects of omega-3 fatty acids on cancer risk: a systematic review. JAMA. 2005;295:403-415. Hooper L, Thompson RL, Harrison RA, et al. Risks and benefits of omega-3 fats for mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review. BMJ. 2006;332:752-760. Dijkstra SC, Brouwer IA, van Rooij FJA, Hofman A, Witteman JCM, Geleijnse JM. Intake of very long chain n-3 fatty acids from fish and the incidence of heart failure: the Rotterdam Study. Eur J Heart Fail. 2009;11:922-928. Kromhout D, Giltay EJ, Geleijnse JM. n-3 fatty acids and cardiovascular events after myocardial infarction. N Engl J Med. 2010;363:2015-2026. Kaushik M, Mozaffarian D, Spiegelman D, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Long-chain omega-3 fatty acids, fish intake, and the risk of type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 2009;90:613-620. Dangour AD, Allen E, Elbourne D, et al. Effect of 2-y n23 long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation on cognitive function in older people: a randomized, double-blind, controlled trial. Am J Clin Nutr. 2010;91:1725-1732. Quinn JF, Rama R, Thomas RG, et al. Docosahexaenoic acid supplementation and cognitive decline in Alzheimer disease. JAMA. 2010;304:1903-1911. Makrides M, Gibson RA, McPhee AJ, et al. Effect of DHA Supplementation During Pregnancy on Maternal Depression and Neurodevelopment of Young Children. JAMA. 2010;304:1675-1683.