Produktu etiķetes: zināt, ko pērkat

Jūs savu veselīgo izvēli varat sākt jau šobrīd: paņemiet virtuvē dažus pārtikas iesaiņojumus un izlasiet „Pārtikas sastāva informāciju” uz etiķetes. Ja jūs sekojat līdzi tam, cik kaloriju, tauku un ogļhidrātu jūs patērējat, būtu svarīgi zināt, cik to ir jūsu lietojamā produkta sastāvā. Porcijas lielums: informācija par kalorijām, olbaltumvielu daudzumu, taukiem u.t.t. ir pamats porcijas lielumam. Tauki: paskatieties uz porcijas kopējo tauku daudzumu gramos. Zemu tauku satura produkts satur 3 g tauku vai mazāk vienā porcijā. Ogļhidrāti: paskatieties uz ogļhidrātu kopējo daudzumu gramos, neskatoties uz cukura daudzumu gramos. Ja jūs skatīsieties tikai uz cukuru, tad izslēdziet tādus produktus, kā augļi un piens, domājot, ka tajos ir pārāk daudz cukura, lietojot vairāk nekā vajag putraimus, kuros nav cukura, bet ir ievērojams daudzums ogļhidrātu. Pat pats cukurs sastāvdaļu sarakstā var būt ar dažādiem nosaukumiem: fruktozes sīrups, kukurūzas sīrups, augļu sulas koncentrāts, saharoze, glikoze. Cukurs gramos un šķiedrvielas parādīti, kā ogļhidrātu kopējā sastāvdaļa gramos. Ja produktā ir 5 un vairāk grami šķiedrvielas vienai porcijai, tad, lai noteiktu precīzu ogļhidrātu daudzumu, atskaitiet šķiedrvielas daudzumu gramos no kopējā daudzuma gramos. Uz etiķetēm parādīts ogļhidrātu daudzums,kas ietilpst produktā, bet ne to kvalitāte. Vispirms, uz etiķetes noteikti jābūt sastāvdaļu sarakstam. Pieņemts, ka šādā sarakstā sastāvdaļu nosaukumi virzās uz leju, t.i. no augšas uz leju. Piemēram, jūs vēlaties iegādāties gaļas konservus, tātad, saraksta augšgalā ir jābūt „gaļai”. Ja „gaļa” atrodas saraksta lejas daļā pēc kartupeļu miltiem, sāls un citām nesaprotamām pārtikas piedevām, tad tas nav tas, kas jums vajadzīgs. Ja jūs vēlaties iegādāties produktu ar pazeminātu cukura daudzumu, tad cukura nosaukumam noteikti jābūt saraksta lejas daļā. Ja uz etiķetes rakstīts „bez pievienota cukura”, tad, vēlreiz uzmanīgi caurskatiet sastāvdaļu sarakstu, tur varētu būt tā aizvietotājs vai medus. Uz etiķetes maizei, kas cepta no rupja maluma graudiem, sarakstā pirmajā vietā jābūt minētiem rudziem. Dažās valstīs ražotajiem produktiem ne reti tiek lietota pretēja saraksta veidošanas kārtība, no svarīgākā saraksta lejas daļā uz mazāk svarīgāko saraksta augšpusē. Starp citu, pārbaudiet, kādi ir sarakstā minēti konservanti, mākslīgās krāsvielas, aromatizētāji: jo mazāk, jo labāk. Izvēloties produktus, pievērsiet uzmanību ne jau skaistajiem uzrakstiem produkta priekšpusē, kas vēsta par produkta „ekoloģisko tīrību” vai „pilnīgu dabīgumu”, bet gan iesaiņojuma aizmugurei, kur atrodams produkta īstais sastāvs. Pievērsiet uzmanību informācijai par produkta uzturvērtību: olbaltumvielu daudzumam, taukiem, ogļhidrātiem, mikroelementiem un vitamīniem. Skatieties, kāda ir enerģētiskā vērtība, kas izteikta kalorijās 100 g produkta. Pavisam labi, ja uz etiķetes ir norādīta visu raksturlielumu attiecība procentos, izejot no dienas patēriņa normas.